Wat zijn de meest risicovolle aandelen op de beurs?

risicovolle aandelen

Iedereen die er op een bepaald ogenblik voor kiest om een aandelenportefeuille samen te stellen wil daar graag een beetje evenwicht in verwerken. Dit betekent dat men in het merendeel van de gevallen niet zomaar wil gaan inzetten op uitsluitend de meest risicovolle aandelen die op de beurs worden verhandeld. In het bijzonder voor beginnende beleggers geldt echter dat het voor hen vaak niet helemaal duidelijk is wat nu precies de meest risicovolle aandelen op de beurs zijn. Daardoor durven ze toch nog wel eens een fout te maken.

Kan jij de meest risicovolle aandelen op de beurs ook niet onderscheiden van de minder risicovolle exemplaren? Dan gaan wij daar verandering in brengen door middel van de informatie die je aantreft op deze pagina. Onze strategie leunt zich tot deze aandelen, dus het leek ons wel de moeite om hier eens wat dieper op in te gaan…

Groeiaandelen versus waarde-aandelen

meest risicovolle aandelenWanneer we het hebben over de meest risicovolle aandelen op de markt kunnen we niet anders dan even de vergelijking te maken tussen enerzijds groeiaandelen en anderzijds waarde-aandelen. Voor groeiaandelen geldt dat het gaat om aandelen die worden uitgegeven door opkomende, beursgenoteerde bedrijven. Deze bedrijven hebben het reeds gehaald tot op de beurs, maar moeten zich eigenlijk in de periode die komen gaat nog bewijzen. Dit onzekere aspect zorgt er in de praktijk voor dat deze bedrijven vaak worden bestempeld als aanzienlijk risicovoller in vergelijking met waarde-aandelen. Deze laatste worden immers uitgegeven door gerenommeerde bedrijven.

De kans dat een bedrijf dat een waarde-aandeel uitgeeft zoals bijvoorbeeld Coca-Cola, Apple of Microsoft in een mum van tijd van de markt zal verdwijnen is ongelofelijk klein. Voor menig aantal groeibedrijven geldt echter dat de concurrentie die ze ervaren een ongelofelijke druk uitoefent op hun rentabiliteit. De kans dat zij op een bepaald moment in woelig vaarwater terechtkomen lijkt dan ook een stuk realistischer. Dit heeft als gevolg dat de algemene conclusie is dat groeiaandelen in de praktijk toch een stuk risicovoller zijn in vergelijking met waarde-aandelen.

Ook de ene sector is risicovoller dan de andere

Bij het bepalen van het risico dat je loopt met de aandelen waarin je gaat investeren is het van belang om altijd met verschillende factoren rekening te houden. In eerste instantie is er aldus het soort aandeel waarin je gaat investeren. Daarnaast moet er echter ook worden gekeken in de richting van de sector waarin je gaat beleggen. Ondanks het feit dat er voor elke sector wel bepaalde risico’s van toepassing zijn is het natuurlijk wel zo dat die risico’s onderling nog kunnen verschillen. Neem nu bijvoorbeeld de farmaceutische sector. Deze staat er om bekend net wat risicovoller te zijn dan gemiddeld. Dat is vooral het gevolg van de aanzienlijke reglementering die er rond geldt.

Heel wat investeerders kiezen ervoor om te investeren in de farmaceutische sector. Dit niet alleen omdat ze vinden dat dit een boeiende markt is, maar ook omdat ze door de jaren heen vaak een vrij constante groei heeft laten optekenen. Daarnaast geldt voor menig aantal van deze bedrijven ook dat ze een aardig dividend uitbetalen. Investeren in bedrijven uit de farmaceutische industrie brengt vooral de nodige nadelen met zich mee omwille van de nijpende concurrentie en de reglementering. Wanneer een beloftevol medicijn wordt afgekeurd voor distributie zou dat er zomaar voor kunnen zorgen dat de koers van het farmaceutisch aandeel waarin je hebt belegd een terugval kent, iets wat we recent nog zagen met de aandelen van Cassava Sciences, een Alzheimer-bedrijf waarin we investeerden. Deze sector wordt globaal gezien dan ook als veel risicovoller aanzien in vergelijking met bijvoorbeeld de technologiesector. Deze staat erom bekend toch net wat minder volatiel te zijn.

Wat met groeimarkten? Hoe risicovol zijn die?

high risk aandelenVroeger was het in het merendeel van de gevallen zo dat Westerse investeerders niet veel moesten weten van groeimarkten. In het merendeel van de gevallen werd er dan ook vooral gekeken in de richting van Europese en Amerikaanse beleggingen.

Toch is daar tegenwoordig verandering in gekomen. Neem nu bijvoorbeeld de Chinese markt. Het is misschien een beetje fout om hiernaar te verwijzen als zijnde een groeimarkt, maar toch is het ook allerminst een gevestigde markt die heel veel vertrouwen inboezemt bij de Westerse belegger.

Ondanks dit gegeven kan er wel worden vastgesteld dat deze markt op ongelofelijk veel interesse kan rekenen. Dit geldt ook voor echte groeimarkten. Heel wat Westerse beleggers kijken tegenwoordig dan ook naar markten zoals:

  • India;
  • Brazilië:
  • Zuid-Korea;
  • Taiwan;

In eerste instantie spreekt het voor zich dat je bij een investering in één of meerdere groeimarkten rekening moet houden met een zeker potentieel risico. Het gaat hierbij immers niet om gevestigde markten zoals de Verenigde Staten die door de jaren heen hun betrouwbaarheid reeds hebben bewezen. Anderzijds is het zo dat er een ongelofelijk potentieel schuilgaat in deze markten. Door te fungeren als één van de eerste investeerders in deze opkomende markten zou je dan ook op de middellange tot lange termijn zeker en vast een interessant financieel voordeel kunnen behalen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.