Beleggen via je bank of via een online broker: wat is het best?

degiro broker

Ben je van plan om te beginnen met beleggen, maar weet je niet of je dit het beste via je bank of via een online broker kunt doen? Het is een veelgestelde vraag onder beginnende beleggers. In deze blogpost ga ik je daarom alles vertellen wat je moet weten om een weloverwogen keuze te maken.

Wat is beleggen eigenlijk?

Laten we beginnen bij het begin: wat is beleggen eigenlijk? Beleggen is het investeren van geld in de hoop dat je op de lange termijn meer geld terugverdient. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door te investeren in aandelen, obligaties, vastgoed of grondstoffen.

Beleggen brengt natuurlijk altijd risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan namelijk fluctueren, waardoor je uiteindelijk minder geld terugkrijgt dan je hebt ingelegd. Het is daarom belangrijk om goed te begrijpen wat je doet en om je risico’s te spreiden.

beleggen via bankBeleggen via je bank

Veel mensen beginnen met beleggen via hun eigen bank. Dit is vaak een veilige en vertrouwde optie. Je hebt namelijk al een rekening bij deze bank en je kunt vaak gemakkelijk een beleggingsrekening openen via internetbankieren.

Bovendien biedt de bank vaak beleggingsproducten aan die speciaal ontwikkeld zijn voor particuliere beleggers. Dit zijn bijvoorbeeld beleggingsfondsen of indextrackers. Deze producten zijn vaak al samengesteld, waardoor je zelf geen ingewikkelde beleggingsbeslissingen hoeft te nemen.

Een ander voordeel van beleggen via je bank is dat je vaak ook persoonlijk advies kunt krijgen. Bijvoorbeeld van een beleggingsadviseur of een financieel planner. Dit kan handig zijn als je nog niet zo bekend bent met beleggen en wel wat hulp kunt gebruiken.

Er kleven echter ook nadelen aan beleggen via je bank. Zo zijn de kosten vaak hoger dan bij een online broker. Daarnaast zijn de beleggingsmogelijkheden vaak beperkt tot de producten die de bank aanbiedt.

Beleggen via een online broker

Een andere optie is om te beleggen via een online broker zoals DEGIRO. Dit is de laatste jaren steeds populairder geworden. Bij een online broker open je een beleggingsrekening en kun je zelf beleggingsbeslissingen nemen. Je hebt hierbij veel meer keuzevrijheid dan bij een bank.

Een groot voordeel van beleggen via een online broker is dat de kosten vaak lager zijn dan bij een bank. Dit komt doordat online brokers geen fysieke kantoren hebben en dus minder kosten maken. Bovendien kun je bij een online broker vaak ook handelen in internationale aandelen, terwijl je bij je bank vaak alleen in Nederlandse aandelen kunt beleggen.

Een ander voordeel van beleggen via een online broker is dat je veel meer controle hebt over je beleggingen. Je kunt bijvoorbeeld zelf kiezen in welke bedrijven je wilt investeren en hoeveel risico je wilt nemen. Dit kan zorgen voor hogere rendementen, maar brengt ook meer risico met zich mee.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan beleggen via een online broker. Zo moet je zelf meer kennis hebben van beleggen en je eigen onderzoek doen naar de verschillende producten. Bovendien is er bij een online broker geen persoonlijk advies beschikbaar, dus je moet zelf beslissen welke beleggingsbeslissingen je wilt nemen.

Wat is het beste voor jou?

De keuze tussen beleggen via je bank of via een online broker hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Als je vooral op zoek bent naar gemak en hulp bij je beleggingen, dan kan beleggen via je bank een goede optie zijn. Als je daarentegen meer controle wilt hebben over je beleggingen en lagere kosten wilt betalen, dan kan beleggen via een online broker een betere keuze zijn.

Het is belangrijk om te bedenken wat voor jou het belangrijkst is en wat je financiële doelen zijn. Wil je bijvoorbeeld vooral sparen voor een bepaald doel of ben je juist bereid om meer risico te nemen om een hoger rendement te behalen? Dit zijn belangrijke vragen om te beantwoorden voordat je begint met beleggen.

Als je nog niet zo bekend bent met beleggen, dan kan het ook helpen om jezelf goed te informeren voordat je een keuze maakt. Er zijn bijvoorbeeld verschillende boeken en online cursussen beschikbaar die je meer kunnen leren over beleggen.

Beleggen via je bank of via een online broker: wat is het beste? Het hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Beleggen via je bank is vaak gemakkelijk en biedt persoonlijk advies, maar is duurder en beperkter in keuze. Beleggen via een online broker is goedkoper en biedt meer keuzevrijheid, maar vereist meer kennis en onderzoek.

Het belangrijkste is om goed te bedenken wat voor jou belangrijk is en wat je financiële doelen zijn. Wil je bijvoorbeeld vooral gemak en advies of wil je meer controle en lagere kosten? Door jezelf goed te informeren en te overwegen wat voor jou het beste werkt, kun je een weloverwogen keuze maken en beginnen met beleggen

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.