Investeren in een crypto ICO, alleen voor “durfbeleggers”?

ICO

In het merendeel van de gevallen kan er worden vastgesteld dat een nieuwe cryptomunt op de markt wordt gelanceerd door middel van een zogenaamde ICO. Deze werkwijze is zowel voor de uitgevende partij als voor de potentiële investeerder één van de interessantste mogelijkheden die er voor handen zijn. Voor de uitgevende partij is het namelijk zo dat hij op deze manier eenvoudig een aardig bedrag bij elkaar kan verzamelen voor de start van zijn project. Anderzijds is het voor investeerders op deze manier eenvoudig mogelijk om te participeren in een gloednieuw project. Toch moet het gezegd dat ICO’s door de jaren heen een vrij slechte reputatie hebben gekregen. Hoe komt dat nu precies en zijn ICO’s dan echt uitsluitend geschikt voor durfbeleggers? Je ontdekt er hier alles over!

ICO cryptoWat is een ICO precies?

Eigenlijk kunnen we een ICO het beste bestempelen als de crypto versie van crowdfunding. ICO staat voor ‘initial coin offering’ wat zoveel betekent als het initieel aanbieden van een bepaalde cryptovaluta. Er bestaat hier ook nog een variant op die we de ‘IEO’ noemen. Dit is in principe bijna hetzelfde. Het enige verschil is dat een IEO wordt gehouden via een exchange zoals bijvoorbeeld Binance. Dit komt in de praktijk heel wat minder vaak voor in vergelijking met standaard ICO’s.

Tijdens de periode van een ICO is het mogelijk om te investeren in een nieuw project dat gelanceerd wenst te worden op de markt. In ruil voor bijvoorbeeld ether (wanneer de ICO wordt gehouden op het netwerk van Ethereum) is het dan mogelijk om te investeren in de nieuwe token die op de wereld losgelaten gaat worden. Dit doe je aldus nog voordat er ook maar één exchange de mogelijkheid heeft gekregen om de token te listen op haar platform. Dit betekent dat je jezelf met gepaste trots kan bestempelen als één van de eerste investeerders in het nieuwe project.

Wat zijn de voor- en nadelen van een ICO?

Het belangrijkste voordeel waar je bij een investering in een ICO op kan rekenen heeft betrekking tot het feit dat je één van de eerste investeerders bent in het project. Wanneer het project een succes wordt kan dit je echt een ongelofelijk rendement opleveren. Dit gezegd hebbende is het zo dat je, je als investeerder in een ICO ook steevast bewust moet zijn van de risico’s die je loopt. Gaat het project fout? Of nog erger, blijkt het in de praktijk eigenlijk niets meer of minder te zijn dan een scam? Dan zal je kunnen vaststellen dat je daardoor je volledige inleg in een handomdraai kan verliezen. Het is in het bijzonder omwille van deze reden dat er in de praktijk naar participeren in een ICO vooral wordt verwezen als iets dat interessant is voor durfbeleggers. Het risico dat je uiteindelijk jouw geïnvesteerde geld gaat verliezen is namelijk altijd meer dan aanwezig.

Zijn ICO’s nu echt alleen geschikt voor durfbeleggers?

We kunnen er natuurlijk in de praktijk maar moeilijk omheen dat er aanzienlijke risico’s zijn verbonden aan investeren in een ICO. Eigenlijk kies je er in dit geval namelijk als belegger voor om te gaan investeren in iets dat eigenlijk vooral toekomstmuziek verkoopt. De enige houvast waarover je beschikt voor jouw investering is de zogenaamde whitepaper die de wereld werd ingestuurd door het project.

Dat is natuurlijk beter dan niets, meer het biedt eigenlijk geen enkele zekerheid. Bovendien is het op moment van schrijven zo dat we de hele ICO-markt (en een groot deel van de cryptomarkt) een beetje vergelijkbaar is met de far west. Dat is het gevolg van het feit dat er nog steeds geen sprake is van ook maar enige regulering. De kans dat, dat in de nabije toekomst zal veranderen lijkt ook eerder klein. Ondanks het feit dat overheden dit wel graag zouden willen zien gebeuren blijft het gedecentraliseerde aspect van de cryptomarkt een heikel punt. Dit zorgt ervoor dat de risico’s eigenlijk in stand blijven.

initial coin offering

Naar aanleiding van bovenstaande zouden we dus eigenlijk kunnen concluderen dat investeren in ICO’s inderdaad voornamelijk is weggelegd voor durfbeleggers. Dit gezegd hebbende is het wel mogelijk om een significant deel van de risico’s die je loopt weg te kunnen nemen. Dit kan je vooral doen door grondig je eigen onderzoek te doen.

Zoek bijvoorbeeld altijd het team op achter een bepaald project. Daarnaast is het ook de moeite waard om even de concurrentie op de markt van naderbij te gaan bekijken. Heeft het project dat wordt gelanceerd bijvoorbeeld wel toekomstperspectief of niet? Door grondig je huiswerk te maken is het mogelijk om het risico dat is verbonden aan ICO’s danig in te perken. Helemaal verdwijnen doen de risico’s echter nooit.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.