Kan je echt investeren of beleggen in Pokémonkaarten?

beleggen in pokemonkaarten

Alternatieve beleggingsproducten zijn door de jaren heen stelselmatig populairder geworden. Heel wat van deze producten zoals bijvoorbeeld sigaren, horloges en whisky hebben al heel wat jaren de reputatie zomaar zeer interessante assets te kunnen zijn. Dit gezegd hebbende wordt er ook steeds vaker gekeken naar andere objecten zoals bijvoorbeeld trading card games. Bekende namen op dit vlak zijn onder meer Magic The Gathering en natuurlijk ook Pokémon. Vooral deze laatste blijken steeds vaker een gouden investering te zijn met oog op de toekomst, maar is het dat echt wel? Wij zochten het voor je uit en hebben onze bevindingen hieronder op een rijtje gezet.

investeren in PokémonkaartenWat zijn Pokémonkaarten?

Er zijn op de markt menig aantal zogenaamde ruilkaartspelen terug te vinden. Het gaat hierbij dan om spelen waarbij er gebruik wordt gemaakt van bepaalde kaarten die onderling tussen spelers of verzamelaars uitgewisseld kunnen worden. Vergis je dus niet, je zou er in de praktijk wel degelijk ook voor kunnen kiezen om met deze kaarten deel te nemen aan bepaalde wedstrijden. Voor deze wedstrijden geldt dat ze vaak zeer interessante prijzen hebben waardoor het voor spelers de moeite waard is om er aan deel te nemen. Dit gezegd hebbende blijken verschillende kaarten het vooral over de lange(re) termijn goed te doen als investering. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de originele “Big Three” kaarten van Pokémon. Het gaat hierbij dan om:

  • Charizard;
  • Venusaur;
  • Blastoise;

Voor de originele kaarten van de net genoemde Pokémon uit de base set in holografische staat worden tegenwoordig zeer hoge bedragen betaald. Dat geldt in het bijzonder voor de first edition shadowless Charizard welke in PSA 10 een klein fortuin waard is. Hiermee is het investeringspotentieel van Pokémon meteen duidelijk gemaakt. Wanneer je, je kaarten in optimale staat weet te houden kan je daar in de toekomst zomaar heel wat rendement op maken.

Wat moet je weten over investeren in Pokémonkaarten?

Voordat je gaat beleggen of investeren in Pokémonkaarten dien je er rekening mee te houden dat er toch best een aantal zaken zijn waar je de nodige aandacht aan zal willen besteden. Het spreekt immers voor zich dat lang niet elke Pokémonkaart zomaar over het potentieel beschikt om op termijn (heel) veel geld waard te worden, in tegendeel. Het is dan ook zaak om er de beste tussenuit te kiezen. Wat dit betreft is het zo dat je moet denken aan de volgende belangrijke tips:

  1. Ga voor oude, zeldzame kaarten die een goede grade hebben en laag geprijsd zijn;
  2. Kijk uit voor zeldzame, sterk gelimiteerde releases zoals de Munch Scream promo’s;
  3. Overweeg niet alleen aan het aankopen van kaarten, maar ook van sealed producten;

Hoe interessant bepaalde losse kaarten ook mogen zijn, er kan in de praktijk worden vastgesteld dat vooral het aankopen van sealed producten bijzonder lucratief uit kan pakken. Door te investeren in sterk gelimiteerde “ultimate premium collection” boxen zal je bijvoorbeeld veelal kunnen vaststellen dat je kan rekenen op een ongelofelijk mooie return on investment. Je dient er daarbij wel rekening mee te houden dat je de boxen in zo optimaal mogelijke staat moet aanhouden. Controleer bovendien ook altijd of de seal van de box intact is. Ook dat vinden verzamelaars erg belangrijk.

Hoe je Pokémonkaarten bewaren?

Heb je geïnvesteerd in één of meerdere Pokémonkaarten? Dan zal je ze graag in de meest optimale staat willen houden. Het is bijvoorbeeld sterk aan te raden om ze op te slaan in zogenaamde toploaders of in een mooie kwalitatieve pokemon bewaarmap. Heb je ervoor gekozen om te investeren in gegrade kaarten? In dat geval moet je, je slabs (van bijvoorbeeld PSA) bij voorkeur opslaan in een daarvoor bestemde koffer op opbergdoos. Het wordt bovendien ook altijd aangeraden om sleeves om je PSA slabs te doen. Op deze manier voorkom je namelijk dat de slabs mogelijk beschadigd geraken of in ieder geval bekrast worden.

Conclusie; de moeite waard om in te investeren of beleggen of niet?

Bovenstaande brengt ons uiteraard bij de conclusie van deze pagina. Is het nu namelijk wel of niet interessant en de moeite waard om te investeren of te beleggen in Pokémonkaarten? Er zijn wat dit betreft een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden, namelijk:

  1. Je moet altijd goed je eigen onderzoek doen voordat je gaat investeren in bepaalde kaarten;
  2. Een zo optimaal mogelijke staat (en PSA-grade) is doorgaans een absolute vereiste;
  3. Je moet op het juiste moment weten in en terug uit te stappen;

Kenmerkend voor alternatieve assets is dat het nooit interessant is om zomaar doelloos en zonder grondig voorafgaand onderzoek te investeren in één of meerdere type kaarten. Het duurt dan ook veelal best een tijd voordat je voldoende gevoel hebt met de markt om te kunnen bepalen welke Pokémonkaarten nu wel en welke vooral niet investeringswaardig zijn. Weet je er de juiste tussenuit te pikken en hou je ze voldoende lang bij? Dan zal je tot de vaststelling komen dat ook een belegging in dergelijke trading card games zeker en vast heel wat rendement met zich mee kan brengen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.